Een huiskamer op de Wageningse Markt

door Bram van Reemst naar Brams vitrine-overzicht

Niet-winkeldag 2003 in Wageningen

Vrolijk gezin in openluchthuiskamer

Een huiskamer inrichten om mensen ervan te weerhouden spulletjes te kopen voor in de huiskamer? Dat kan. Wij vatten de niet-winkeldag (29 november) vooral op als 'winkel-bewust-dag'. Het gaat er niet om of je een dag helemaal nix koopt, maar dat je je vóór je iets koopt bewust nadenkt over de milieugevolgen van de aankoop. Die kun je bijvoorbeeld minimaliseren door te 'winkelen' bij de Emmaus.

De Wageningse JMA-huiskamer bestond uit een tweezitsbank, twee armstoelen, een tafeltje, een vloerkleed en een schemerlamp, dit alles overdekt door een partytent. Ik was eerst bang dat de partytent de openheid zou verminderen, maar dat viel heel erg mee, en het werd er wel huiselijker door. Wij wilden de mensen echter meer bieden dan alleen een zitplaats in de kou. Om te beginnen hadden we thee, koffie en warme chocolademelk.
      Er was ook iets te doen voor onze gasten: we hadden een spandoek met het logo van de actie erop: het 'Ik heb alles al'-meisje. Mensen konden meehelpen dit doek mooi in te kleuren. Vooral kinderen vonden dit erg leuk. Intussen konden we dan met de ouders een praatje aanknopen over de niet-winkeldag.
      Het spandoek werd in de loop van de dag steeds mooier en trok veel bekijks. 'Niet-winkeldag? Maar ik moet wel even eten kopen voor vanavond hoor,' hoorden we vaak zeggen, waarop wij geruststellend: 'dat mag hoor!'.

Mensen van zeven tot zeventig kwamen op onze bank zitten. De discussies waarop we hoopten ontbrandden inderdaad. Wat ís dat nou eigenlijk, bewust winkelen? Eén vrouw slaakte een zucht van verlichting en stortte haar hart uit over het hebbe hebbe hebbe. Anderen associeerden onze actie meer met de lokale kwestie of de winkels op zondag open mogen. Eén vrouw relativeerde de boel met 'als de hemel valt zijn we toch allemaal dood', maar dat was eigenlijk de enige 'negatieve' reactie die ik heb gehad.
      Ook menigten internationale studenten sloten zich voor een half uur of zelfs een halve dag bij onze actie aan. Een van hen bracht een Adbustersvlag mee, heel toepasselijk.

Bij elke actie moet je oppassen om niet alleen te preken voor eigen parochie, maar ik denk dat we in elk geval wat medestanders een hart onder de riem hebben gestoken, oude idealisten aan hun idealen herinnerd en een paar onverschilligen iets minder onverschillig hebben gemaakt.

Spandoek met tekening van meisje dat alles al heeft

Foto's van Lidewei Kruizinga / JMA Wageningen

Meer foto's van de Niet-winkeldag 2003 in Wageningen

Een eerdere versie van dit artikel is verschenen in de Groene Golf (ledenblad JMA) 2004 nr. 1.